Wie is de grootste werkgever van Nederland?

De grootste werkgever van Nederland is ook de populairste! De Rijksoverheid is al jaren de grootste werkgever van Nederland en wordt keer op keer ook uitgeroepen tot het populairste bedrijf om voor te werken. Wil je meer weten over de grootste werkgever van Nederland en andere grote werkgevers in ons land lees dan snel verder. 

Wil je ook weten waar je de grootste keuze aan bouwmaterialen vindt? Bekijk ons artikel over de grootste bouwbedrijven in Nederland.

De 9 grootste werkgevers van Nederland

Ons land heeft heel wat grote werkgevers die al jaren succesvol zijn en een groot aantal medewerkers hebben. Maar welke bedrijven in Nederland hebben het grootste aantal werknemers en hoe is het eigenlijk om hier te werken?

Ben je toevallig op zoek naar groene inspiratie? Lees ons artikel over het grootste tuincentrum van Nederland.

1. De Rijksoverheid

De Rijksoverheid is veruit de grootste werkgever van Nederland. Het gaat hierbij om banen bij alle 12 ministeries, maar ook uitvoerende instanties. In totaal heeft de Rijksoverheid 120.000 banen in verschillende werkvelden. Zo werken er mensen die zich bezighouden met milieuvraagstukken, maar ook met onderwijs, belastingen en cybercriminaliteit.

De Rijksoverheid begint het oubollige image een beetje van zich af te schudden en is al 5 jaar op een rij de populairste werkgever van Nederland. Steeds meer jongeren kiezen voor een baan bij de Rijksoverheid. 

Vraag je je ook wel eens af welke haven de grootste is in Europa? Ontdek het in ons artikel over de grootste haven van Europa.

2. Ahold Delhaize

De grootste werkgever van Nederland die particuliere diensten aanbiedt, is Ahold Delhaize. Het bedrijf begon in 1887 met de Albert Heijn supermarkt in Oostzaan. Ondertussen heeft de keten meer dan 6.5000 winkels. Ook bol.com, Gall & Gall en Etos vallen hieronder.

Het is een beetje lastig om het exacte aantal medewerkers in Nederland vast te stellen. Dat heeft te maken met de vele deeltijdbanen. Naar schatting zijn er meer dan 100.000 mensen in dienst. Daarvan hebben er meer dan 30.000 mensen een deeltijdbaan. Wereldwijd is het aantal werkgevers nog groter, het gaat om meer dan 350.000 medewerkers.

3. Defensie

Er zijn heel wat mensen nodig om zorg te dragen voor de veiligheid van Nederland. Daarom is defensie een van de grootste werkgevers van het land. In totaal zijn er 69.000 mensen bij defensie werkzaam. Het gaat hierbij niet alleen om militairen, maar ook om burgers en reservisten.

  • 41.380 militairen
  • 21.674 burgers
  • 6763 reservisten

Het grootste deel van de medewerkers van defensie zijn werkzaam bij de landmacht gevolgd door de marine. Ondanks dat defensie een van de grootste werkgevers van Nederland is, lijkt het niet de meest populaire plek om te werken. Er zijn namelijk meer dan 3600 openstaande vacatures.  

4. De Politie

Ook de Politie is een van de grootste werkgevers van Nederland. In totaal werken er ongeveer 60.000 mensen. Toch is dit aantal nog te weinig om alle functies in te vullen. De afgelopen jaren zijn er heel wat inspanningen gedaan om meer blauw op straat te krijgen, toch zijn de gestelde doelen niet behaald.

Het doel was dat er in 2025 weer voldoende agenten zouden zijn. Nu is duidelijk dat er tot in 2027 nog tekorten zullen zijn. Het zal gaan om zeker 1500 posities die niet ingevuld zijn. Het tekort is met name in Amsterdam en Den Haag heel groot. 

5. PostNL

Volgens de website van PostNL zijn er momenteel 33.500 mensen werkzaam. Daaronder vallen ook de 5000 pakketbezorgers en zo’n 15.000 postbezorgers. PostNL heeft overigens ook nog een groot aantal mensen in dienst die niet direct voor PostNL zelf werken.

Het bedrijf heeft aangegeven steeds meer mensen zelf in dienst te willen nemen. De meningen over dit bedrijf lopen overigens uiteen. Een groot aantal medewerkers van een van de grootste werkgevers van Nederland zijn dik tevreden, toch zijn er ook klachten. Die klachten gaan vooral over het werken in weer en wind en het aantal uren.

6. Rabobank

Op nummer 5 in onze lijst met grootste werkgevers van Nederland staat Rabobank. Naar schatting werken hier ongeveer 30.000 mensen. De bank heeft overigens niet alleen medewerkers in Nederland, ze hebben er ook nog eens 17.000 in het buitenland. 

Rabobank wordt als werkgever over het algemeen zeer goed beoordeeld. Volgens een van de medewerkers word je er zeer goed ondersteund en is er voldoende ruimte voor training. De bank staat al jaren in de top 10 van meest favoriete werkgevers van Nederland. Daarmee is het de enige Nederlandse bank in de lijst. 

7. KLM

Ook bij KLM werken ongeveer 30.000 mensen. Het bedrijf staat op de 7e plek in onze lijst met grootste werkgevers van Nederland omdat KLM meer parttime medewerkers heeft dan de Rabobank. Er zijn overigens ook een groot aantal mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van KLM. Denk hierbij aan medewerkers op het vliegveld en het cateringbedrijf dat eten aanlevert. 

Als we kijken naar de ervaringen van medewerkers online zien we dat die veelal positief zijn. Toch is dat vreemd gezien het feit dat zowel de piloten als het grondpersoneel regelmatig staakt om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

8. ASML

ASML dat gevestigd is in Veldhoven biedt werk aan ongeveer 23.000 medewerkers in Nederland. De chipmachinemaker heeft in het buitenland ongeveer net zoveel medewerkers, maar wil het aantal medewerkers in Nederland bijna verdubbelen. Dat heeft onder andere te maken met de grote vraag naar machines die microchips maken.

ASML is afgelopen jaar verkozen tot beste werkgever. De uitslag hiervan werd bepaald op basis van een onderzoek onder 173.000 respondenten in 32 landen. 

9. ABN AMRO Bank

Ook de ABN AMRO Bank is een van de grootste werkgevers van Nederland. Volgens de bank werken er 22.500 mensen waarvan 5000 buiten Nederland. Als het gaat om fulltime medewerkers dan zijn dat er ongeveer 20.000.  

Als we kijken naar de beoordeling van medewerkers van de bank dan kunnen we concluderen dat de bank als werkgever bovengemiddeld hoog scoort. Volgens een van de medewerkers zijn de arbeidsvoorwaarden zeer goed en is er veel ruimte om te groeien. Bovendien is er een veilige werkcultuur.

Foto van Martijn
Martijn

Ik ben Martijn, een gepassioneerde blogger voor deze website die zich richt op bedrijfsproducten en bedrijfsgegevens. Mijn carrière begon in de bedrijfswereld, waar ik waardevolle inzichten opdeed die ik nu deel in mijn blogs. Ik schrijf met een focus op het leveren van praktische en informatieve content voor professionals die op zoek zijn naar de nieuwste trends en adviezen binnen hun vakgebied. Mijn doel is om lezers te voorzien van relevante en up-to-date informatie, zodat ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen in hun dagelijkse werkzaamheden. Buiten het bloggen geniet ik van lezen, technologie verkennen en tijd doorbrengen met mijn familie.

Inhoud

Nieuwe blogs