Top 10 grootste supermarktketens in Nederland

Supermarktketens spelen een grote rol in het dagelijkse leven van mensen in Nederland. In dit artikel nemen we een kijkje naar de top 10 grootste supermarktketens in Nederland, gebaseerd op het aantal winkels en hun omzet. Zo krijg je een goed beeld van de belangrijkste spelers in de wereld van Nederlandse supermarkten en wat hen uniek maakt.

Top 10 grote supermarkten in Nederland

Nederland herbergt verschillende supermarktketens die een divers aanbod aan producten en diensten aanbieden. Van grote ketens met uitgebreide vestigingen tot kleinere, gespecialiseerde supermarkten, de Nederlandse supermarktbranche is levendig en competitief. Hieronder presenteren we de top 10 grote Nederlandse supermarkt ketens, elk met hun eigen unieke eigenschappen en positie op de markt.

Ooit afgevraagd welke haven het grootst is in Europa? Lees ons artikel over de grootste haven van Europa.

1. Albert Heijn

Albert Heijn, een divisie van Ahold Delhaize, is de voornaamste supermarktketen in Nederland met 1154 vestigingen. De keten geniet bekendheid vanwege het uitgebreide productaanbod, innovatieve winkelconcepten en sterke nadruk op klanttevredenheid. In het jaar 2022 behaalde Albert Heijn een omzet van € 16,4 miljard.

Ben je ook benieuwd naar de grootste Pull & Bear winkel? Ontdek de grootste Pull & Bear van Nederland.

2. Jumbo

Jumbo staat op de tweede plaats met 695 winkels en een omzet van € 10 miljard in 2022. Jumbo onderscheidt zich door zijn klantgerichte benadering en de ‘7 Zekerheden’, een reeks beloften die de klant centraal stellen. Recentelijk heeft het bedrijf een herstructurering ondergaan om zich te focussen op duurzaamheid en het verbeteren van de winkelervaring.

Wil je wellicht weten welke gemeenten tot de rijkste behoren? Bekijk ons artikel over de rijkste gemeenten van Nederland.

3. Lidl

Lidl, een discountwinkel uit Duitsland, telt 438 vestigingen in Nederland en behaalde in 2022 een omzet van € 4,7 miljard. Lidl staat bekend om zijn scherpe prijzen en hoogwaardige producten. De winkelketen is geliefd bij consumenten die op hun portemonnee letten en heeft de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid.

4. Aldi

Aldi, ook een Duitse discounter, heeft 485 vestigingen in Nederland. Met naar schatting een omzet van € 3,2 miljard in 2022, presenteert Aldi een doeltreffend winkelconcept met aantrekkelijke prijzen en een overzichtelijk assortiment.

5. Plus

Plus telt 347 vestigingen en verwacht een omzet van € 5,5 miljard in het jaar 2023. De supermarktketen legt de nadruk op duurzaamheid en het aanbieden van regionale producten. Daarnaast staat Plus bekend om haar sterke focus op klantenservice en klanttevredenheid.

6. Coop

Met 219 vestigingen en een sterke nadruk op lokale gemeenschappen, vervult Coop een cruciale rol in de Nederlandse supermarktbranche. Coop stimuleert samenwerking en onderhoudt hechte relaties met haar klanten.

7. Spar

Spar heeft 425 winkels, voornamelijk buurtwinkels in zowel stedelijke als landelijke gebieden. De keten staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en assortiment van alledaagse benodigdheden voor de lokale bevolking.

8. Hoogvliet

Hoogvliet heeft 71 winkels en staat bekend om de combinatie van hoogwaardige producten, uitstekende service en betaalbare prijzen. De focus ligt op verse en lokale producten, met een sterke aanwezigheid in het westen en midden van Nederland.

9. Dirk

Dirk, eerder bekend als Dirk van den Broek, heeft 120 vestigingen. Deze winkelketen staat bekend om zijn aantrekkelijke deals en loyaliteit van klanten. In 2019 had Dirk een marktaandeel van 3,7% en blijft het zich verder ontwikkelen.

10. Dekamarkt

Dekamarkt, een onderdeel van Detailresult, telt in totaal 101 vestigingen. Wat deze keten echt uniek maakt, is de sterke nadruk op het bieden van verse producten en topkwaliteit. Binnen Detailresult vallen nog andere bekende namen, waaronder Dirk en Deka Tuin.

Doe je boodschappen in de goedkoopste en grootste supermarktketens in Nederland

De Nederlandse supermarktbranche is levendig en gevarieerd, met Albert Heijn als de absolute marktleider, gevolgd door sterke concurrenten zoals Jumbo en Lidl. Elke supermarktketen heeft zijn eigen unieke benadering en eigenschappen, wat bijdraagt aan een divers aanbod voor de Nederlandse consument. Deze lijst van de top 10 biedt een goed overzicht van de belangrijkste spelers op de Nederlandse markt en hun significante rol in het dagelijks leven van vele Nederlanders.

Foto van Martijn
Martijn

Ik ben Martijn, een gepassioneerde blogger voor deze website die zich richt op bedrijfsproducten en bedrijfsgegevens. Mijn carrière begon in de bedrijfswereld, waar ik waardevolle inzichten opdeed die ik nu deel in mijn blogs. Ik schrijf met een focus op het leveren van praktische en informatieve content voor professionals die op zoek zijn naar de nieuwste trends en adviezen binnen hun vakgebied. Mijn doel is om lezers te voorzien van relevante en up-to-date informatie, zodat ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen in hun dagelijkse werkzaamheden. Buiten het bloggen geniet ik van lezen, technologie verkennen en tijd doorbrengen met mijn familie.

Inhoud

Nieuwe blogs