Welke ondernemer wil dit nu niet? Geld besparen is namelijk net zo lekker als geld verdienen. En het mooie van de vijf tips uit dit artikel is dat het niet ten koste gaat van iets anders. Bij bezuinigingen is het vaak zo dat er elders gesneden moet worden. Bijvoorbeeld in de personeelskosten, of in diensten die aan klanten worden aangeboden. Daar is in dit artikel totaal geen sprake van.

Besteed je ICT uit

Een van de belangrijkste zaken voor ondernemers is de ICT. Zonder goede ICT kan er zeker zaken worden gedaan. Maar het is zoveel makkelijker om software en hardware te hebben die up-to-date is. Nu denk je misschien: ‘allemaal leuk en aardig, maar weet je wat het kost om met de nieuwste ontwikkelingen mee te gaan?’ Zeker, en daarom is het slim om je ICT uit te besteden. Bedrijven zoals Econocom Nederland zorgen ervoor dat je veel langer van de hardware gebruik kunt maken. Je hoeft dus niet ieder jaar of half jaar een forse investering te doen.

Sale en leaseback

Deze tip levert je vooral op de korte termijn een mooie besparing op. Sale & leaseback betekent dat je goederen die je al gekocht hebt en in gebruik hebt genomen verkoopt tegen de dan geldende boekwaarde. Je verkoopt de spullen aan een leasemaatschappij. Vervolgens lease je de goederen meteen weer terug. Het geld dat de verkoop oplevert, kun je gebruiken om te investeren. Uiteraard staat er wel een vergoeding tegenover het terug leasen van de goederen.

Breng de energiekosten omlaag

Dit kan op verschillende manieren. Om te beginnen is het slim om leveranciers met elkaar te vergelijken. Vergeet niet dat energieleveranciers interessante kortingen aanbieden aan nieuwe klanten. Desnoods stap je elk jaar over. Vervolgens is het verstandig om efficiënt met de verlichting om te gaan. Kijk maar eens in je bedrijf hoeveel lampen er onnodig branden. Wanneer je uitrekent hoeveel je dit op jaarbasis aan besparing oplevert, heb je geen motivatie meer nodig om extra attent te zijn op onnodig brandende lampen.

Minder abonnementen

Ook dit is een makkelijke manier om veel te besparen. Abonnementen zijn immers vaste kosten. Ieder bedrijf heeft abonnementen die niet helemaal nodig zijn. Dat kan van alles zijn. Van krantenabonnementen tot telefoons. Misschien is sim-only wel een stuk voordeliger voor jouw bedrijf. En denk ook eens aan alles-in-1 pakketten. Hier hangen vaak mooie kortingen aan vast.

Goede administratie

Dit klinkt als iets dat logisch is, maar de praktijk is vaak anders. Door warrige administratie kunnen bedrijven jaarlijks, afhankelijk van de grootte van de onderneming, vele tienduizenden euro’s mislopen. Zo heb je een duidelijk overzicht nodig om aanspraak te maken op fiscale regelingen. Ook kun je met een goede administratie snel zien waar er nog mogelijkheden zijn om te bezuinigen. Vind je het lastig om dit zelf allemaal bij te houden? Dan kun je een specialist inhuren of investeren in software. Onder meer op het gebied van finance en loonadministratie is er veel mogelijk.